Smålån

Et smålån er et lite lån som ikke er sikret mot noen form for eiendel, for eksempel ditt hjem eller din bil. Smålån kan være nyttige for de som sliter med å finne de nødvendige pengene til å betale en nødutgift.

I hovedsak er smålån en type finansielt produkt som du kan søke om hvis du trenger penger til nødutgifter. Det er viktig å merke seg at smålån ikke er ment å bli brukt regelmessig. De burde heller ikke brukes til å kjøpe ting som klær eller ferie. Vanligvis bruker folk smålån til å finansiere uventede utgifter som reparasjon av kjøretøy eller betaling av presserende regninger. Siden disse lånene er relativt små og har kortere lånevilkår, kan de være et ideelt alternativ for å løse kontantstrømproblemer. Hvis du finner deg selv nødt til å regelmessig ta ut smålån for å betale andre økonomiske forpliktelser, bør du så snart som mulig få oversikt over gjelden din.

Smålån er vanligvis mellom 5000 kroner og opp til 70-80 000 kroner. De kan generelt lånes i en periode fra 1 til 6 måneder. Ved søknad gir mange långivere deg fleksibiliteten til å velge et lån som passer best for deg. Når du bestemmer hvor mye du skal låne og over hvilket tidsrom du nedbetaler lånet ditt, er det viktig å være klar over hvor mye du har råd til å betale tilbake hver måned. Du bør ikke låne mer enn du har råd til å betale tilbake.

Hvordan søke om smålån

smålånSmålån blir vanligvis gitt av kredittinstitusjoner tilknyttet banker, ikke direkte av bankene selv. Derfor er den vanligste måten å ta ut et slikt lån over internett. Ved å fylle ut et enkelt skjema, hvor du oppgir personlige opplysninger som navn, etternavn, adresse, personnummer og kontonummer, samt en e-postadresse og et mobilnummer slik at din lånleverandør kan kontakte deg. Långivere har også en tendens til å bruke e-postadressen din til å sende deg din låneavtale. Det er også viktig at du har en norsk bankkonto slik at du kan motta pengene og foreta tilbakebetalinger.

Videre, for å bevise at du kan tilbakebetale lånet, krever de vanligvis både et kontoutskrift som viser at du har en fast inntekt og hvor mye du tjener per måned.

Det er viktig å nevne at de ulike tilbyderne ofte har forskjellige skjema og rutiner for hvordan man søker om lånet på.

En annen måte å få et smålån på er å få en type kredittkort, som lar deg utsette betaling for kjøpene dine i form av flere månedlige innbetalinger (med tilleggsavgift). Du kan til og med overføre penger fra kortet ditt til kontoen din, opp til den grensen du har fått, og gjør deretter praktiske månedlige innbetalinger for å betale tilbake saldoen sammen med den ekstra renten.

Renteutgifter og tilbakebetalingstid for et smålån

Som i andre lån man søker om, varierer renteutgiftene til et smålån avhengig av kredittinstitusjonen som gir den. Vanligvis kan du finne smålån fra en 1% daglig rente, selv om sluttprisen på lånet er vanligvis angitt over en 30 dagers periode. Denne typen lån har derfor høyere rentekostnader enn de som vanligvis er knyttet til kortsiktige lån til større beløp.

Dessuten, i motsetning til vanlige lån, må smålån tilbakebetales i sin helhet etter 30 dager, ellers vil en forsinkelsesrente for sen betaling tre i kraft. Det er derfor ikke mulig å dele opp betalingen. Gitt lånets rentenivå, er denne finansieringsformen kun anbefalt for kunder som må håndtere uventede utgifter eller en nødsituasjon, og er sikker på at de vil kunne tilbakebetale den ønskede kapitalen, pluss de tilhørende rentenivåene innen en måned. Når det er sagt, siden smålan har en fast rente og en kort tilbakebetalingstid, vet kunden alltid hva den nøyaktige kostnaden for lånet deres vil være.