Kredittsjekk

kredittsjekkNår du søker om et forbrukslån, boliglån eller kredittkort, vil utlåner vanligvis kjøre en kredittsjekk på deg. Ved å gjennomgå informasjon om din økonomiske situasjon, vil de få en bedre ide om kredittverdigheten din og om du vil være kvalifisert for deres produkt og hvilken rente du bør betale.

Før det blir gjennomført en kredittvurdering, vil utlåner vanligvis be om tillatelse til dette i søknadsprosessen, som for eksempel spesifisert i vilkårene til lånet. Långivere har ofte kredittsjekken automatisk integrert i deres system. Så når en kunde søker, vil de øyeblikkelig bli sjekket basert på långiverens kriterier, og man blir enten avslått eller går videre til neste trinn i søknaden.

I tillegg til lån, kan bestilling bredbånd, ny mobiltelefon eller leie av bil innebære en kredittsjekk, og de beste rentene vil vanligvis være reservert for de med god kreditt, da de regnes som en lavere risiko for manglende tilbakebetaling. Omvendt kan de med dårlig kreditt betale høyere rente, som er typisk for kredittkort og boliglån, fordi utlåner tar på seg mer risiko.

Hva långivere ser når de sjekker kontoen din

Ved å kjøre en kredittsjekk, vil långiveren motta en kredittscoree, som varierer fra 0 (svært dårlig) til 999 (veldig bra). Denne poengsummen eller «ratingen» gir långivere et nummer som de kan jobbe med, og de kan godta kunder basert på deres poengsum eller tildele forskjellige rente tilsvarende.

For å lese mer om prosessen, kan du se på Experian.no som er blant de mest kjente leverandørene av kredittsjekk for både privatpersoner og selskaper.

Følgende informasjon gjøres tilgjengelig:

  • Ditt fulle navn og fødselsdato
  • Adresse fra folkeregisteret, med historikk fra tidligere bostedsadresser
  • Alle lån, kredittkort og pant som er åpne, med startdato og lånebeløp. Alle kontoer som er avsluttet de siste seks årene, vil bli oppført.
  • Kontantkreditt på nåværende konto
  • Tidligere søknader
  • Fellesutgifter med andre personer, f.eks. ektefeller
  • Eventuelle manglende tilbakebetalinger og antall ganger det har skjedd@
  • Historie av gjeld inkludert konkurs
  • Informasjon om hvorvidt identiteten din har blitt brukt til svindel

Hvordan långivere bruker denne informasjonen når de vurderer søknaden din

Med tilgang til kredittfilen din, vil långivere bruke all relevant informasjon til å avgjøre om du er kvalifisert for lånet eller kredittproduktet. Ved å sjekke opplysninger fra Folkeregisteret, indikerer det at du er en ekte person som bor i Norge. Dette er et tillitsignal for långivere som prøver å bekrefte identiteten din og redusere risikoen for svindel.

Ved å forstå hvor mange lån eller kredittkort du har åpent og de utestående beløpene, kan kreditorer få bedre oversikt over dine økonomiske forpliktelser og hva du har råd til. Fremfor alt, hvis man har en historie med manglende tilbakebetalinger eller har erklært konkurs tidligere, betyr det at de vil bære en større risiko for å låne ut og blir derfor sjelden kvalifisert.

Å ha en felles konto med en annen person som et familiemedlem eller en partner kan også ha implikasjoner på kreditthistorikken din. Hvis du deler en bankkonto eller et boliglån med noen andre som har dårlig kredittvurdering, kan du bli ansett som en høyere risiko for å låne ut til på grunn av din tilknytning til ham eller henne. for eksempel kan de anta at du må betale den andre persons regninger fra tid til annen, og dette er en ekstra belastning på økonomien din.