Kredittkort

Kredittkort er et veldig fleksibelt økonomisk verktøy som har mange fordeler og ulemper. Når de brukes riktig, kan de fungere som et kraftig supplement til din økonomiske hverdag. På samme måte kan bruk av kredittkort feilaktig føre til negative konsekvenser for din økonomi. I denne artikkelen tar vi sikte på å rydde opp noe av mysteriet rundt kredittkort og deres bruk, og gir deg svar på om kredittkort er noe for deg.

Hva er et kredittkort?

kredittkortEt kredittkort er et lite plastkort som utvider kreditten – eller et midlertidig lån – når en forbruker bruker den til å kjøpe noe. Hvis lånet eller beløpet blir betalt tilbake innen en angitt frist – vanligvis mellom 25 og 30 dager – må du ikke betale noe utover det beløpet du opprinnelig belastet kortet – det utgjør et kortsiktig rentefritt lån. Men hvis du ikke klarer eller ikke vil betale hele saldoen din på den tiden, vil du skylde renter på kjøpene dine – penger som blir belastet i tillegg til beløpet du allerede skylder. Det er kortutstederne som tjener penger i bytte for å tilby disse midlertidige lånene. Kredittkortrente er vanligvis belastet som en prosentandel av det du skylder hver måned. Andelen av renten du skylder hvert år er din årlige prosentsats, som kan være alt fra 2 % til 24,99% avhengig av din personlige kredittprofil, kreditthistorikk eller kredittscore.

Fordeler og ulemper med kredittkort

Å bruke et kredittkort kan være fordelaktig eller katastrofalt for din økonomi; alt avhenger av om du tar ansvar for kreditten du har tilgjengelig. Her er noen av fordelene og ulempene ved å bruke kredittkort til hverdagsutgifter eller store kjøp:

Fordeler

  • Fleksibilitet: Med et kredittkort kan du foreta store kjøp og spre utbetalinger over tid. I det minste kan du vente til neste faktureringsperiode med å betale for et kjøp før du må begynne å betale rente.
  • Bekvemmelighet: Et kredittkort gir en kreditt du kan bruke i stedet for å ta opp et lån i en bank. Å bruke kreditt kan også være mye mer praktisk enn å ha mye penger, og er ofte den beste (eller eneste) måten å kjøpe på nettet.
  • Belønninger og fordeler: Kredittkort tilbyr en rekke belønninger og fordeler du ikke kan få andre steder. Disse belønningene kan inkludere alt fra kontanter tilbake på kjøpene dine til utvidede garantier på leiebilforsikring.
  • Bygg god kreditt: Å etablere en god personlig kreditthistorie er viktig; din kredittscore kan påvirke alt fra renten på billån og boliglån til om du blir ansatt for en jobb. Å bruke et kredittkort ansvarlig over tid er kanskje den enkleste måten å bygge god kreditt på.

Ulemper

  • Gjeld: I motsetning til andre former for betaling, kan bruk av kredittkort gi deg gjeld – noen ganger myr gjeld. Misbruk av kredittkort kan også ødelegge kredittscoren din raskt.
  • Risiko for overforbruk: Bruk av kreditt i stedet for kontanter kan føre til at du behandler kredittutgifter som penger du faktisk har – et fenomen som ofte kan føre til overforbruk eller uforsiktige kjøp.
  • Renter: Selv små renteutgifter kan bygge seg opp over tid, noe som betyr at du vil ende opp med å betale langt mer enn sluttprisen på kjøpene dine. Høye renteutgifter øker selvsagt den effekten.

For noen mennesker vil fordelene med kredittkort oppveie ulempene ved å bruke et slikt kort. For andre er risikoen for stor til at man ikke bør eie et kredittkort. Alt avhenger av din personlige toleranse for risiko, ditt ønske om belønninger eller fordeler ved bruk av kortet, og dine økonomiske mål og disiplin.