Boliglån

Når du vurderer å skaffe et boliglån, så er det greit å vite at det sannsynligvis vil være det største og mest langsiktige lånet du noensinne vil ta opp – og da forstår du fort hvor viktig det er å ha en forståelse av hvordan det fungerer. Tross alt, jo mer du forstår, jo bedre rustet vil du være til å ta en god beslutning, og velge boliglånet som passer best for deg.

Helt enkelt forklart er et boliglån et lån fra en bank eller annen finansinstitusjon som gjør at du kan dekke kostnadene for å kjøpe en bolig. Det er en lovlig avtale med banken som sier at du vil betale lånet tilbake (pluss renter) i løpet av årtier, vanligvis. Med mindre du har penger til å betale kontant for din tidliger eiendom, vil du trenge et boliglån.

Hvordan skaffe seg boliglån

Forhåndsgodkjenning fra bank

bolånDet første du må gjøre er å søke forhåndsgodkjenning fra en utlåner. Det er viktig å merke seg at forhåndsgodkjenning og prekvalifisering er to forskjellige prosesser. For forhåndsgodkjenning, vil utlåner sjekke kreditt og annen finansiell informasjon for å fastslå hvilken bolig du har råd til. (Du kan bruke en online boliglånskalkulator for å gi deg en oversikt på hvor dyr bolig du har råd til.) Dette vil gi deg et prisklasse å holde deg på under ditt søk, og lar kjøpere vite at du er seriøs når du begynner å by på boligen. Å få forhåndsgodkjenning for et standardlån bør ta et par dager, men ofte kjappere via de nye online verktøyene som de fleste bankene tilbyr nå.

Finn riktig boliglån

Du bør undersøke ulike typer boliglån for å finne den som passer best til dine økonomiske behov. Det er primært to hovedtyper av lån – boliglån med fast rente og boliglån med flytende rente. Med et fast rente vil renten ikke endres over lånets løpetid. Det er et godt valg for dem som liker sikkerheten ved å vite at boliglånet vil aldri gå opp. Flytende rente starter med en lavere rente de første årene og justerer etter en forhåndsbestemt periode (vanligvis fem år) basert på boligmarkedet. Denne typen lån kan virke risikabelt da rentene har potensial til å stige betydelig, men det er begrensninger på hvor høy renten kan bli.

Boliglån har også «vilkår» eller tidsperioder for hvor lenge du må foreta månedlige utbetalinger. De to vanligste betingelsene er 30 år og 15 år.

Søk om et boliglån

Når du finner et hjem du ønsker å by på, må du skaffe deg det faktiske boliglånet. Senest innen tre dager etter søknaden din bør du motta et lånestimat som inkluderer sluttkostnader, renten og det månedlige beløpet du betaler for avdrag og renter. Deretter går søknaden til garantisten, som vil gjennomgå din økonomiske informasjon og godkjenne eller avvise lånet ditt.

Du kan faktisk bli nektet selv etter at du har blitt forhåndsgodkjent for et boliglån.Dette skjer oftest dersom din økonomiske situasjon endrer seg fra du ble forhåndsgodkjent og tidspunktet du søker om det faktiske boliglånet (for eksempel om du mister jobben eller har tatt opp andre lån i mellomtiden). Som regel har forhåndsgodkjenninger en relativ kort tidsfrist for at slike situasjoner skal oppstå. Hvis lånet blit godkjent, kan du signere de endelige boliglånsdokumentene og håpe at du vinner budrunden.

Fordeler og ulemper med et boliglån

Siden et boliglån er en langsiktig forpliktelse, er det viktig å være informert om fordelene og ulemperne med å ha et boliglån, slik at du kan bestemme om det er riktig for deg.

Fordeler med et boliglån

  • Kunne eie et hus. Et boliglån tillater deg å kjøpe et hjem uten å betale hele kjøpesummen i kontanter. Uten et boliglån ville få mennesker ha råd til å kjøpe et hjem.
  • Tilgang til kontantstrøm. Egenkapital i ditt hjem, eller forskjellen mellom markedsverdien av hjemmet ditt og beløpet du skylder på boliglånet, kan gi deg tilgang til midler når du trenger penger. Mange huseiere refinansierer boliglånet for å pusse opp huset, betale oppdukkende kostnader eller for å bidra med økonomiske støtte for utdanning til barna sine.
  • Bedre kreditt score. Å ha et stabilt boliglån på kredittrapporten forbedrer kredittscoren din. Denne bestemmer renten du tilbys på andre kredittprodukter, som billån og kredittkort.
  • Skattefordeler. Du kan være berettiget til fradrag for renter betalt på boliglån, private forsikringspremier og eiendomsskatt. Og når du selger din primære bolig, kan du kanskje trekke hele eller deler av gevinsten ved salg av hjemmet ditt fra skattepliktig inntekt.

Ulemper med et boliglån

  • Risikoen for å miste hjemmet ditt. Ettersom huset ditt fungerer som sikkerhet for boliglånet, har utlåner rett til å krevet huset hvis du slutter å betale. Da vil du også miste eventuelle penger som allerede er betalt opp til det punktet.
  • Tap av verdi. Enhver eiendom du kjøper kan miste verdi over tid. Hvis eiendomsmarkedet faller og hjemmet ditt mister verdi, kan du ende opp med et boliglån som er større enn verdien av huset ditt.